Totul despre sudura

Totul despre sudura

Totul despre sudura

Ce ar putea fi mai intimidant decat un instrument care foloseste suficienta energie pentru a imbina doua bucati de metal si care daca este folosit in mod necorespunzator, te-ar putea rani? Desi este adevarat ca sudarea poate fi intimidanta, ca orice altceva, cu putin efort, timp si instrumente potrivite, puteti obtine suficiente cunostinte pentru a aborda majoritatea proiectelor si aveti fi mai buni cu cat practicati mai mult.

  1. Siguranta

Inainte de a va gandi la sudura, asigurati-va ca aveti echipamentul potrivit, inclusiv jacheta rezistente la foc, ochelari de protectie, manusi de sudura si o casca de sudura aprobata. Castile au parcurs un drum lung in ultimii ani. Pentru a face lucrurile mai usoare, cautati o casca cu intunecare automata. Asigurati-va ca aveti o ventilatie adecvata sau ca utilizati un sistem de extragere a fumului. De asemenea, nu sudati pe sau aproape de materiale inflamabile; alegeti o locatie care va va oferi o multime de spatiu pentru a lasa scanteile sa zboare. Abia dupa ce faceti toate acestea puteti pune mana pe un aparat de sudura.

  1. Procese de sudare: MIG, Stick Flux-Cored si TIG.

Acesti termeni sunt explicati mai jos. Sudarea cu sarma foloseste bobine de sarma alimentata printr-o pistol, iar alimentarea constanta a firului minimizeaza contactele gresite pentru a crea articulatii bune. De asemenea, este mai rapida, mai economica si mai potrivita pentru sudarea foilor subtiri.

libris.ro

Exista doua tipuri de sudare cu sarma: MIG (gaz inert metalic) si tubulatura cu flux. Sistemele de sudura MIG se bazeaza pe un flux constant de gaz de protectie pentru a proteja sudura de contaminare. Gazul este introdus in pistolul de sudura dintr-o sticla de gaz. Limitele la sudarea MIG sunt ca poate fi dificil de utilizat in aer liber (vantul poate sufla gazul de protectie). Pistolul cu sudura in flux utilizeaza o sarma special conceputa pentru utilizare cu sau fara gaz de protectie in functie de firul utilizat. Acelea proiectate pentru a fi utilizate fara gaz (auto-ecranate) sunt adesea recomandate pentru lucrarile in aer liber.

Sudarea stick este frecvent cea mai buna alegere pentru reparatii rapide si este adesea primul proces pe care majoritatea incepatorilor il invata. Este usor de configurat si, dupa cum sugereaza si numele, utilizeaza un electrod de tip stick, astfel incat sa nu aveti nevoie de un alimentator de sarma. Stickul este mai lent decat sudarea MIG, dar adesea mai bun atunci cand lucrati cu metal murdar sau ruginit. Stickul nu este recomandat pentru sudura in tabla.

TIG (sudura cu gaz inert) este preferata pentru lucrari de arhitectura sau pentru lucrari de autovehicule in cazul in care sudura trebuie sa arate bine. Este, de asemenea, o modalitate buna de a suda metal subtire si tabla si a obtine un aspect fara sudura. Pe scara de dificultate, TIG este, de obicei, considerat cel mai greu de invatat, dar nu este imposibil.

  1. Tensiune de intrare: intr-adevar sunt doar doua optiuni aici – 110v sau 230v – ambele disponibile in cele mai multe case sau garaje.

In general, tensiunile de intrare mai mici sunt suficiente pentru materialele mai subtiri; o tensiune mai mare de intrare va va permite sa patrundeti in materiale mai groase. Majoritatea sudatorilor incepatori ar beneficia de o masina care ofera o tensiune dubla (atat 110V, cat si 230V.

divisima.com
Share Button

Leave a Comment