Totul despre ceasurile de mana

Totul despre ceasurile de mana

Totul despre ceasurile de mana
Ceasul este un instrument cu ajutorul caruia se masoara timpul. In mod normal denumirea de ceas face referire a dispozitivele care indica o ora exacta in conformitate cu un standard de timp si termenul de cronometru se refera la acele dispozitive care masoara duratele de timp.

Prin extensie termenul precum ceas se foloseste pentru acele dispozitve care vor receptiona si vor indica ora exacta ce va fi transmisa cu ajutorul satelitului de la un dispozitiv care se afla la distanta.

Ceasul se va purta la incheieturi ori legat cu lantisorul si purtat in buzunarele de la vesta ori de la pantaloni. Ceasurile de mana sunt cele mai utilizate in prezent. Pentru ca ceasurile de firma tind sa fie foarte scumpe sunt tot mai multe anunturi de tip cumpar ceasuri pentru ceasuri de colectie.

libris.ro

Ceasurile de dimensiuni mari care se fixeaza in locurile publice, pe fatadele cladirilor, in biserici, turnuri, primarii sau arc de triumf sau pe peretii interiori, sunt prevazute in general cu mecanismele sonore ce anunta si principalele unitati de timp si se numesc orologii.

Ceasurile de mana evolueaza din ceasuri portabile dar care erau operate cu ajutorul unor arcuri. Ceasurile cu arc apar pentru prima data in secolul 15 in Europa. Ceasurile se poarta in buzunar pana in secolul 17 moment in care ceasurile au cunoscut si o dezvoltare mai mare.

Inainte ca un ceas de mana sa devina popular, in anul 1920 ceasurile au fost purtate in buzunar si aveau si un capac fiind atasate de lantisoare. Sunt surse care indica si provenienta cuvantului ceas din engleza, de la cuvinte din vechea limba engleza. Initial ceasul a fost folosit de catre paznicii din orase pentru ca urmareau timpul care trecea pe durata schimburilor in care lucrau.

Conceptul de ceas de mana a mers inapoi la producerea ceasurilor de mana din secolul al 16-lea. Regina Elisabeta I a primit un ceas in anul 1571 care a primit descrierea de ceas de mana.

divisima.com

Inca de la inceput ceasurile de mana sunt purtate aproximativ exclusiv de femei iar barbatii utilizeaza ceasuri de buzunar pana in secolul 20.

Primii care au purtat ceasurile la mana au fost militari spre sfarsit de secol 19 cand a devenit tot mai importanta sincronizarea tacticilor din timpul razboiului fara utilizarea unor semnalizari care sa atraga atentia inamicului si care sa dezvaluie planurile.

Primul ceas a fost un bat infipt in pamant cu ajutorul caruia oamenii puteau sa utilizeze ceasul solar si in functie de modul in care se muta umbra in jurul sau facea o umbra diferita in functie de pozitia soarelui pe cer.

O etapa importanta in creatia ceasurilor sunt mecanismele care masoara modul in care trece timpul si care afiseaza si ora curenta si pentru unele ceasuri chiar si alte informatii precum luna si ziua.

La ceasuri miscarile pot sa fie in totalitate mecanice, electronice, sau pot sa fie o combinatie a acestora doua. Cele mai multe astfel de ceasuri care au fost facute in general pentru a inregistra timpul, au miscari care se bazeaza pe sisteme electronice, iar pe zona din fata au piese mecanice care vor indica timpul.

Share Button

Leave a Comment