Tipuri de constructii si scopul lor

Tipuri de constructii si scopul lor

Tipuri de constructii si scopul lor

In general, exista 3 sectoare de constructii: cladiri normale, infrastructura si cladiri industriale. Cladirile normale sunt mai departe divizate in cladiri rezidentiale si non-rezidentiale (comerciale sau institutionale). Cele mai bune masini de insurubat cu acumulatori, pot fi gasite pe Zyg.ro.

Infrastructura se refera la strazi/autostrazi, cladiri civile grele sau asa numitul “heavy engineering” din care fac parte cladirile publice majore, podurile, barajele pe apa, etc. Cladirile industriale includ rafinarii, fabrici chimice, centrale de curent electric, fabrici industriale, etc.

Engineering News-Record (ENR) este o publicatie comerciala relevanta pentru industria de constructii. In fiecare an ENR emite rapoarte despre design si companiile de constructii. Aceasta publicatie emite o lista cu cele mai mari companii de constructii din Statele Unite (top 40) precum si cu cele mai mari la nivel global (Top 250).

In 2014, ENR a compilat datele din 9 segmente de piata. Piata a fost astfel impartita pe: transporturi, petrol, cladiri, energie, industrie, apa, productie si depozitarea gunoaielor. Clasificarea industriala standard sau Standard Industrial Classification precum si noul North American Industry Classification System, sunt sisteme de clasificare pentru companii ce performeaza sau se implica in proiecte de constructii.

Pentru a se face o departajare a companiilor din acest sector, acesta este divizat mai departe in 3 subsectoare: cel de constructii, cel de constructii grele si cel de inginerie civila. Exista si alte categorii pentru constructii, de exemplu cele care se implica in managementul constructiilor..

Constructiile civile normale.

Procesul de constructie este acel proces prin care se adauga structura unei proprietati reale, pe scurt constructia cladirilor. Acesta poate fi si un proces de renovare, prin care proprietarul adauga anumite camere unei constructii deja existente sau renoveaza o camera, varuieste, rezideste, etc.

divisima.com

Desi astfel de proiecte implica diferite alte elemente, ca de exemplu design-ul, partea financiara, legalitatea, multe proiecte de marimi variabile ajung sa arate altfel decat au fost concepute sau decat se dorea initial.

Pentru acest motiv, in campul constructiilor se fac planuri foarte detaliate care trebuie respectate intocmai si lucrarile sunt in general supravegheate de catre un inginer constructor.

Constructiile rezidentiale, tehnologiile si materialele folosite la ridicarea acestora, trebuie sa respecte intru totul legile locale (legile administrative) si codurile de practica. Materialele disponibile din abundenta intr-o anumita zona, dicteaza in general ce tip de constructii se vor construi in acea zona si ce fel de materiale se vor folosi. Nimeni nu vrea sa foloseasca materiale care sunt aduse de la sute sau mii de kilometri. Pur si simplu, nu ar fi rentabil din punct de veder financiar si constructia respectiva ar ajunge sa coste foarte multi bani.

Ca un exemplu, in zonele unde exista foarte mult lemn (la munte), este recomandat ca si constructiile sa fie executate din acest material.

Costul constructiei per metru patrat, poate varia si el foarte mult in functie de tipul de teren pe care se construieste, de materia prima folosita, de costul orei de lucru, etc. Inainte de construirea efectiva trebuie facute foarte bine planurile, pentru a evita depasirea costurilor si posibilele intarzieri.

Share Button

Leave a Comment