Termeni care vizeaza calitatea sunetului emis de castile bluetooth explicati

Termeni care vizeaza calitatea sunetului emis de casti explicati

Termeni care vizeaza calitatea sunetului emis de castile bluetooth explicati

Indiferent daca este vorba despre casti bluetooth sau casti cu fir, sunt anumiti termeni pe care toate persoanele pasionate de muzica ar trebui sa le stie, mai ales atunci cand vor ca dispozitivele lor sa emita sunete de calitate.

Impedanta

Un termen mai comun este „rezistenta”. Se masoara in ohmi si se refera la energia necesara pentru a transporta semnalul de la sursa la casti.

Presiune acustica

Presiunea sonora descrie o valoare masurata in decibeli, care indica de la ce volum este denaturat un semnal sonor reprodus. Prin urmare, castile nu trebuie actionate peste limita presiunii sonore pentru a garanta sunetul bun.

Raspuns in frecventa

Un termen alternativ este latimea de banda a frecventei. Descrie spectrul sonor al castilor. Cu cat este mai mare latimea de banda, cu atat sunetele pot fi reduse mai mult si se pot obtine tonuri mai ridicate. De regula, oamenii pot auzi sunete de la 20 la 20.000 de hertzi.

divisima.com

Anularea zgomotului

Tot mai multi producatori ofera casti cu „Noice Canceling” sau ANC (Active Noice Canceling), deci anularea zgomotului activ. Acest zgomot ambiental este de obicei identificat de microfoane suplimentare si filtrat in timpul redarii audio. Intre timp, acest lucru functioneaza surprinzator de bine in practica. Rezultate foarte pozitive pot fi obtinute in special cu castile deschise. Castile inchise sunt deseori mai greu de modelat pentru a obtine astfel de rezultate.

THD

Factorul de distorsiune indica gradul de distorsiune a sunetului castilor. Castile excelente ating valori de 0,1 la suta sau chiar mai putin. Daca apreciati reproducerea buna a muzicii, nu ar trebui sa cumparati casti cu valoare mai mare de 1%.

Cel mai mare avantaj al castilor fara fir este clar evident: nu ai cablu enervant care sa se agate mereu de tine si primesti o crestere semnificativa a libertatii de miscare. Astazi, majoritatea castilor folosesc Bluetooth ca standard de transmisie radio. Acest lucru a fost mult timp dezbatut in industria audio, deoarece ratele de transfer existente nu erau suficiente pentru ca muzica sa fie redata calitativ. Prin urmare, avansul triumfal al Bluetooth-ului a inceput  cu sistemele hands-free, in special in masini. Tehnologia radio analogica este mult mai susceptibila la interferente si, prin urmare, era greu de utilizat la inceput. Transmisia radio digitala ofera acum o calitate audio mult mai buna. In plus, tehnologia permite si anularea zgomotului. Semnalele digitale sunt „pornite” sau „oprite”. Fie auzi muzica, fie nu.

In cazul tehnologiei radio digitale, datele sunt transmise prin unde radio de la o statie de transmisie la casti. Un set de casti wireless functioneaza la fel ca un telefon fara fir. Bluetooth, pe de alta parte, este un proces de transfer, care a fost proiectat special pentru distante scurte, iar castile sunt auto-radio. Intre timp, datorita codecurilor moderne de transmisie, Bluetooth functioneaza atat de bine incat chiar si producatori de renume precum Sennheiser sau Bowers & Wilkins folosesc aceasta tehnologie.

Tinand cont de toate aceste aspecte, castile Bluetooth au cunoscut o evolutie considerabila inca de la aparitia lor pe piata si acum sunt unele dintre cele mai apreciate dispozitive existente.

 

Share Button

Leave a Comment