Sfaturi de utilizare pentru ciocane rotopercutoare

Sfaturi de utilizare pentru ciocane rotopercutoare

Ciocanele rotopercutoare fac si ele parte din categoria utilaje constructii. In cazul in care sunteti incepator in utilizarea acestui tip de utilaj, mai jos o sa prezint cateva sfaturi de utilizare pentru ciocane rotopercutoare .

Ciocanele rotopercutoare dau un randament maxim in ceea ce priveste lucrul dupa aproximativ un minut de la pornirrea utilajului. Din acest motiv trebuie sa porniti ciocanul si sa il lasati sa mearga in gol pentru a se incalzi si pentru a intra in regim optim de functionare.

Trebuie unsa la un anumit interval de timp coada burghiului. Pentru ungerea acesteia, folositi putina vaselina aproximativ 1-2 grame, nu mai mult. Datorita acestei ungeri la timp, ciocanul rotopercutor o sa functioneze la parametrii optimi, fara a se bloca.

libris.ro

De fiecare data trebuie sa inlocuiti calota de cauciuc a ciocanului daca burghiul aluneca usor in interior. Datorita unei calote uzate o sa patrunda cu usurinta in masinarie praful rezultat in urma gauririi iar acesta o sa accelereze uzura tuturor partilor componente ale ciocanului.

Trebuie sa evitati ca burghiul sa ramana blocat in material, de aceea trebuie scos burghiul afara pentru a evacua praful acumulat in urma gauririi. Blocarea burghiului are ca si consecinta majora declansarea si uzarea ambreiajului, care la randul sau va declansa patina, chiar si in cazul in care se folosesc burghiele mici.

Daca doriti ca masina dumneavoastra sa aiba o perioada de viata mai lunga, iar gradul de uzura sa fie scazut, atunci trebuie sa folositi de fiecare data burghie cu un diametru de maxim 85% din diametrul recomandat.

In cazul in care aveti nevoie pentru o gaurire de burghiul maxim admis pentru aceasta masina, atunci este recomandat sa utilizati o alta masinarie dintr-o categorie superioara. In acest caz o sa evitati fortarea masinii, iar gradul de uzura nu o sa creasca asa mult, ceea ce inseamna ca si randamentul ciocanului rotopercutor o sa fie unul maxim.

divisima.com

Burghiile utilizate la lucrul cu astfel de ciocane rotopercutoare trebuie sa fie de marca, deoarece daca sunt de slaba calitate ciocanul se poate bloca in orice moment.

Ciocanele rotopercutoare SDS PLUS sunt destinate gauririi betoanelor dar pot sa fie folosite si pentru daltuire, sau gaurire in metal, lemn sau plastic, insa acestea ar fi ca sa le zic asa functii secundare.

Trebuie sa se tina cont ca viteza de rotatie este relativ mica, aproximativ 1000 – 1100 rpm, ceea ce face ca in cazul in care se gaureste metalul, randamentul sa fie satisfacator, dar performantele sunt mai slabe decat ale ciocanului destinat gauririi metalelor.

Modelele care au functie de daltuire trebuie sa fie folosite doar in cazul daltuirilor usoare, cum ar fi decopertarea de gresie sau faianta, deoarece energia de impact este mult mai mica decat a ciocanelor rotopercutoare destinate acestei clase.

Unele ciocane rotopercutoare au energia motorului canalizata catre doua mecanisme si anume, rotatie si percutie.

In cazul in care detineti un astfel de ciocan rotopercutor sau doriti achizitionarea unui astfel de model ar trebui sa tineti cont de sfaturile mai sus punctate deoarece va vor ajuta sa utilizati unealta in cele mai

Share Button

Leave a Comment