Sarcina si dieta – chiar trebuie sa mananci cat pentru doi?

Sarcina si dieta - chiar trebuie sa mananci cat pentru doi?

Sarcina si dieta – chiar trebuie sa mananci cat pentru doi?

Cand vine vorba despre sarcina si dieta, cea mai frecventa intrebare este: “Chiar trebuie sa mananci cat pentru doi?”

Raspunsul este uimitor si neasteptat: “Nu!”

Daca sunteti insarcinata, aveti nevoie doar de 300 de calorii pe zi, iar acestea se pot gasi intr-un sandwish cu ton sau doua cani si jumatate de lapte cu continut scazut de grasimi. Asadar, daca ati inceput sa suplimentati portiile nu faceti nici un bine, nici bebelusului si nici dumneavoastra. Dimpotriva! Deschideti drumul catre cresterea inutila in greutate, lucru care ar putea duce la complicatii ale sarcinii.

Atentie cu alimentatia in timpul sarcinii

Fiti inteligenta in ceea ce priveste alimentatia in timpul sarcinii. In loc de a va rezerva portii suplimentare sau de a creste cantitatea de mancare in timpul meselor, ar fi mai recomandat sa beneficiati de gustari sanatoase intre mese, cum ar fi cateva felii de paine prajita din grau integral sau un pahar cu suc de portocale. Aceste gustari, nu numai ca sunt hranitoare, dar, totodata, completeaza sanatos necesarul de calorii, fara a creste inutil in greutate.

Lista alimentelor pentru o dieta sanatoasa in timpul sarcinii

  • Aproximativ 9 sau mai multe portii de cereale sau paine. Dintre acestea, cel putin 4 portii ar trebui sa fie integrale.
  • Aproximativ 7 sau mai multe portii de legume si fructe. Cateva dintre ele trebuie sa contina vitaminele A si C.
  • Cel putin 3 portii de lapte sau produse lactate.
  • Cel putin 3 portii de proteine vegetale care se pot gasi in nuci, mazare si fasole uscata.

Cazuri exceptionale

Exista anumite conditii in care lista de mai sus poate sa nu fie recomandabila. Aceste sunt:

  • Daca aveti o greutate excesiva este posibil sa fie necesar sa eliminati anumite alimente sau portii din dieta dumneavoastra pentru sarcina. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a primi indrumarile necesare in ceea ce priveste un regim aliementar sarcina.
  • Daca sunteti subponderala poate fi necesar sa adaugati mai multe portii de mancare in dieta dumneavoastra zilnica pentru sarcina.
  • Daca sunteti in perioada adolescentei, corpul dumneavoastra va avea nevoi mai mari decat media necesitatilor nutritionale, deoarece este in crestere. Din nou, medicul dumneavoastra stie cel mai bine ce recomandari sunt benefice in sarcina adolescentina si ce alimentatie este necesara in aceasta perioada.
  • Daca asteptati gemeni sau multipli, veti avea nevoie de alimentatie suplimentara.
  • Daca sunteti diabetica, va trebui sa verificati cu regularitate nivelul glicemiei in timpul sarcinii, iar planul dumneavoastra de dieta ar trebui sa fie stabilit sub supravegherea medicului dumneavoastra.
  • In cazul in care dezvoltati diabet gestational in perioada aceasta, ar trebui sa fiti atenta la ceea ce mancati.

Daca veti permite sarcinii si alimentatie sa se completeze si sa mearga mana in mana, veti avea un copil sanatos si nici nu veti lua foarte mult in greutate. Sarcina si dieta pentru sarcina sunt doua lucruri care au nevoie de grija si atentie suplimentara, atat din partea dumneavoastra, cat si a medicului care va urmareste.

libris.ro

O dieta sanatoasa duce la o sarcina sanatoasa si reciproc!

Share Button

Leave a Comment