Ritualuri nordice de inmormantare

Ritualuri nordice de inmormantare

Ritualuri nordice de inmormantare

O firma de repatriere decedati international ne ofera mai multe informatii despre ritualurile nordice de inhumare.

Moartea a fost intotdeauna un moment critic pentru oameni si, prin urmare, moartea este inconjurata de reguli.  Viata de familie trebuie reorganizata si, pentru a stapani astfel de tranzitii, oamenii folosesc ritualuri.  Ceremoniile sunt ritualuri de tranzitie care sunt destinate sa dea pacea in noua sa situatie, in acelasi timp oferind si  puterea pentru cei ramasi sa-si continue viata.

In ciuda obiceiurilor razboinice ale vikingilor, a existat un element de frica care inconjura moartea si ceea ce ii apartinea. In cazul in care decedatul  avea viziuni cu  un razbunator sau un draugr , moartea era ingrozitoare si amenintatoare si, de obicei, a fost interpretata ca un semn ca alti membri ai familiei vor muri.

libris.ro

Erau in primul rand in vremuri de infometare, cand comunitatile au fost lovite de o serie de nenorociri, cand zvonurile despre razbunatori au inceput sa infloreasca. Saga spune despre precautii drastice luate dupa ce a aparut un razbunator. Mortul a trebuit sa moara din nou.

Alte ritualuri au implicat pregatirea cadavrului. Snorri Sturluson in Proza Edda face referire la un ritual funerar care implica taierea unghiilor ca nu cumva sa poata fi folosite unghiile pentru finalizarea constructiei lui Naglfar, nava care a transportat armata lui jötunn la Ragnarök.

Un scriitor musulman arab din secolul al X-lea, numit Ahmad ibn Fadlan, a prezentat o descriere a unei inmormantari a unui capitan scandinav, probabil seful suedez, aflat intr-o expeditie pe ruta estica.Scrierile sale sunt  o sursa unica pentru ceremoniile care inconjoara funeraliile Vikinge pentru capetenii

Capitanul mort a fost pus intr-un mormant temporar, care a fost acoperit timp de zece zile pana cand au fost cusute haine noi pentru el. Una dintre femeile sale avea voie sa se alature in viata de dupa moarte si era pazita zi si noapte.

Cand a sosit timpul pentru incinerare, si-au scos navele pe tarm si au pus-o pe o platforma de lemn , au facut un pat pentru capitanul mort pe nava. Dupa aceea, o batrana la care se face referire ca “Ingerul mortii” a pus perne pe pat. Ea a fost responsabila de ritual.

Apoi au spalat capitanul si i-au dat haine noi. In mormantul lui, el a primit bauturi, fructe si un fel de ciorapi. Capetenia a fost pusa in patul sau cu toate armele sale si ofrande mortuare in jurul. Apoi au venit doi cai alergand, care au fost taiati in bucati si oamenii aruncat carnea in corabie. In cele din urma, au sacrificat o gaina si un cocos.

Intre timp, femeia a mers de la un cort la altul si a avut relatii sexuale cu barbatii. Fiecare barbat ia spus: “Spune stapanului tau ca am facut asta din cauza dragostei mele fata de el”. Dupa-amiaza, au dus femeia  la ceva ce semana cu un cadru de usa, unde a fost ridicata de trei ori pe palmele barbatilor.

De fiecare data, fata le-a spus ceea ce a vazut. Prima data, ea si-a vazut tatal si mama, a doua oara, a vazut toate rudele si a treia oara si-a vazut stapanul in lumea de apoi. Acolo era verde si frumoas si impreuna cu el vedea barbati si baieti tineri.

Folosind ideea era sa trimita femeia  intr-o transa extatica care devenea psihica si prin actiunea simbolica cu rama usii, ea se vedea in regatul mortilor. Acelasi ritual apare si in scurta poveste islandeza “Völsa þáttr”, in care doi barbati norvegieni pagani ridica doamna casei deasupra unui cadru de usa pentru a o ajuta sa priveasca in lumea cealalta.

Share Button

Leave a Comment