La ce trebuie sa fii atent cand vine vorba de leasing-ul auto?

Care-este-diferenta-dintre-leasing-ul-financiar-si-cel-operational

La ce trebuie sa fii atent cand vine vorba de leasing-ul auto?

divisima.com

Pentru inceput, atunci cand vrei sa faci rost de o anumita suma de bani de la o companie de leasing, trebuie sa stabilesti daca pentru un contract de leasing auto trebuie sa alegi un leasing financiar sau leasing operational.  De aceea, este foarte important sa stii ce inseamna fiecare dintre acestea.

Care este diferenta dintre leasing-ul financiar si cel operational?

Atunci cand se achizitioneaza un anumit bun, in urma unui contract de leasing financiar, la terminarea perioadei contractuale, bunul respectiv devine proprietate a solicitantului creditului, insa, in cazul unui leasing operational, solicitantul acestui credit trebuie sa returneze bunul respectiv companiei de leasing.

Astfel, atunci cand cineva solicita un contract de leasing pentru un automobil, iar la finalul perioadei de finantare nu isi doreste sa devine proprietar al masinii, fiind interesat doar de o utilizare a acestuia pe o anumita perioada, ca mai apoi sa o schimbe cu o alta mai noua la finalul contractului, trebuie sa aleaga un leasing operational.

Pentru acest tip de leasing, rata va fi calculata in mod clar, astfel incat sa reflecte modul in care este utilizat autovehicului, iar la sfarsitul perioadei contractuale, acesta este returnat companiei de leasing, care se va ocupa de revanzarea lui.

Ce trebuie sa stii daca doresti sa devii proprietarul masinii?

Asadar, daca la finalul perioadei contractuale iti doresti sa devii proprietarul masinii achizitionate, trebuie sa optezi pentru un leasing financiar.

Ce-trebuie-sa-stii-daca-doresti-sa-devii-proprietarul-masinii

Trebuie insa sa fii atent la anumite aspecte legate de acest tip de leasing auto, mai exact la valoarea ratei reziduale pe care o percepe compania de leasing si care are legatura cu starea tehnica a masinii.

libris.ro

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este faptul ca va trebui sa achiti polita de asigurare Casco, care este obligatorie in cazul unui leasing auto, aceasta fiind inclusa in rata care se achita lunar companiei de leasing.   Toate cheltuielile legate de intretinerea si reparatia masinii sunt suportate de catre beneficiarul leasing-ului auto.

Exista anumite companii de leasing care ofera mai multe variante la finalul contractului, si anume, sa optezi fie pentru a deveni proprietarul masinii, fie sa o returnezi, fie sa prelungesti contractul de leasing. De aceea, este important sa citesti contractul cu foarte multa atentie, astfel incat sa intelegi fiecare clauza a acestuia si sa stii exact ce te asteapta in cazul in care apar anumite situatii neprevazute.

Ce se intampla daca nu mai reusesti sa achiti rata lunara?

Daca te-ai hotarat sa faci acest pas si sa inchei un contract de leasing auto, trebuie sa iti stabilesti exact posibilitatile de plata si daca vei reusi sa achiti la timp ratele lunare, taxele si dobanzile.

Este important sa iti calculezi veniturile constante, astfel incat sa stabilesti daca vei reusi sa te incadrezi in a face plata respectivei rate pana la sfarsitul contractului.

In cazul in care nu vei reusi sa platesti la timp aceste rate, contractul va fi reziliat si vor aparea penalitati foarte mari.

De asemenea, in cazul in care beneficiezi de anumite venituri suplimentare, este bine sa iei in calcul  si plata anticipata a ratelor, astfel incat sa achiti mai repede datoria, insa acest aspect trebuie discutat de la inceput cu compania de leasing. Acest lucru este necesar, caci foarte multe companii percept taxe enorme in cazul in care se doreste finalizare unui contract inainte de terminarea perioadei stabilite de finantare.

Share Button

Leave a Comment