Informatii interesante despre aur si aliajele sale

Informatii interesante despre aur si aliajele sale

Informatii interesante despre aur si aliajele sale

Probabil ca ati fost pana acum la un amanet aur, deci stiti cat de interesati sunt cei de acolo de aurul pe care il aduceti. Acum este cazul sa invatati mai multe despre acest metal pretios.

Maleabilitatea este o masura a cat de usor poate fi transformat un material in foi subtiri. Aurul este elementul cel mai maleabil. O singura uncie de aur poate fi batuta intr-o foaie de 300 de metri patrati. O foaie de aur poate fi facuta suficient de subtire pentru a fi transparenta. Foile subtiri de aur pot parea albastru verzui, deoarece aurul reflecta puternic rosu si galben.

Desi aurul este un metal dens,  acesta este in general considerat netoxic. Placile de aur metalice pot fi consumate in alimente sau bauturi.

libris.ro

24 de carate de aur este pur aur elementar. Aurul de 18 karate este  aur pur 75%. Aurul de 14 karate este aur pur de 58,5%, iar aurul de 10 karate este  41,7% aur pur. Portiunea ramasa  este de obicei argint, dar poate consta din alte metale sau o combinatie de metale, cum ar fi platina, cuprul, paladiul, zincul, nichelul, fierul si cadmiul.

Aurul este un metal nobil. Este relativ nereactiv si rezista degradarii in aer, umiditate sau conditii acide. In timp ce acizii dizolva majoritatea metalelor, un amestec special de acizi numit aqua regia este folosit pentru a dizolva aurul.

Aurul are multe utilizari in afara valorii sale monetare si simbolice. Printre alte aplicatii, se utilizeaza in electronica, cablare electrica, stomatologie, electronica, medicina, ecranare si la sticla de culoare.

Aurul metalic de inalta puritate este inodor si fara gust. Acest lucru are sens deoarece metalul nu reactioneaza. Ionii metalici confera aroma si miros elementelor si compusilor metalici.

divisima.com

Este posibil sa intalniti aliaje de metal in viata de zi cu zi, fie ca este vorba de bijuterii, vase, instrumente si cele mai multe alte obiecte din metal. Exemple de aliaje includ aur alb, argint sterlin, alama, bronz si otel.

Un aliaj este un amestec de doua sau mai multe metale. Amestecul poate forma o solutie solida sau poate fi un amestec simplu, in functie de marimea cristalelor care formeaza materialul si de gradul de omogenitate al aliajului.

Desi argintul este un aliaj constand in principal din argint, multe aliaje cu cuvantul “argint” in numele lor sunt doar de argintii la culoare! Argintul german si argintul tibetan sunt exemple de aliaje care nu contin argint elementar.

Multi oameni cred ca otelul este un aliaj de fier si nichel, dar otelul este un aliaj constand in principal din fier, intotdeauna cu un anumit nivel de carbon, si mai multe metale.

Otelul inoxidabil este un aliaj de fier, cu nivel scazut de carbon si crom. Cromul confera rezistenta otelului la “pete” sau rugina de fier. Un strat subtire de oxid de crom se formeaza pe suprafata otelului inoxidabil, protejandu-l de oxigen, ceea ce provoaca rugina. Cu toate acestea, otelul inoxidabil poate fi colorat daca il expuneti intr-un mediu coroziv, cum ar fi apa de mare. Mediul coroziv ataca si indeparteaza stratul protector de oxid de crom mai rapid decat se poate repara el insusi, expunand fierul la atacuri.

Liantul  este un aliaj care este folosit pentru a lega metale unul cu celalalt. Cele mai multe aliaje de lipire sunt formate din plumb si staniu. Sisteme speciale de lipire exista pentru alte aplicatii. De exemplu, lipirea cu argint este utilizata in fabricarea bijuteriilor de argint. Argintiu fin sau argintul pur nu este un aliaj si se va topi.

Alama este un aliaj constand in principal din cupru si zinc. Bronzul, pe de alta parte, este un aliaj de cupru cu alt metal, de obicei staniu. Initial, alama si bronzul erau considerate aliaje distincte, dar in mod modern, alama este acum orice aliaj de cupru.

 

Share Button

Leave a Comment