Este indicat sa bem cafea?

Este indicat sa bem cafea?

Este indicat sa bem cafea?

divisima.com

Cand oamenii se gandesc la cafea, de obicei se gandesc la capacitatea sa de a oferi un impuls energetic. Cu toate acestea, conform unor cercetari, acesta poate oferi si alte beneficii importante pentru sanatate, cum ar fi un risc mai mic de cancer la ficat, reducerea sanselor de diabet de tip 2 si de insuficienta cardiaca.

La nivel mondial, expertii estimeaza ca oamenii consuma in jur de 2,25 miliarde de cani de cafea pe zi. Cercetatorii au analizat beneficiile consumului de cafea pentru afectiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii intestinale si bolile hepatice. Exista dovezi care sa sustina unele dintre aceste afirmatii, dar nu toate.

Cafeaua contine o serie de nutrienti utili, inclusiv riboflavina (vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), magneziu, potasiu si diversi compusi fenolici sau antioxidanti. Unii experti sugereaza ca acestea si alte ingrediente din cafea pot sa ofere multe avantaje pentru organismul uman in diverse moduri.

Acest articol analizeaza beneficiile pentru sanatate ale consumului de cafea, dovezile care sustin aceste beneficii si riscurile de a bea cafea. Este important sa cunosteti toate aceste detalii, acum cand puteti cumpara cafea sub diferite forme, de la

Cele mai importante avantaje oferite de cafea Lavazza Gusto Forte Vending cafea boabe 1 kg, si pana la cafea macinata sau capsule de cafea, si nu numai.

Potentialele beneficii pentru sanatate asociate cu consumul de cafea se refera la:

  1. Cafea si diabet

Cafeaua poate ajuta la protejarea impotriva diabetului de tip 2. In 2014, cercetatorii care au strans date despre peste 48.000 de persoane au descoperit ca cei care si-au crescut consumul de cafea cu cel putin o cana pe zi pe parcursul a 4 ani au avut un risc cu 11% mai mic de diabet de tip 2 decat cei care nu si-au crescut aportul.

Un alt studiu din 2017 a ajuns la concluzia ca persoanele care beau intre patru si sase cani de cafea cofeinizata sau decafeinata in fiecare zi pareau sa aiba un risc mai mic de sindrom metabolic, inclusiv diabetul de tip 2.

  1. Cafea si boala Parkinson

Diverse studii au aratat ca cofeina, care este prezenta in cafea si in multe alte bauturi, poate ajuta la protejarea impotriva bolii Parkinson. O echipa de cercetatori a concluzionat ca barbatii care beau peste patru cani de cafea pe zi ar putea avea un risc de cinci ori mai mic de Parkinson decat cei care nu o fac. In plus, cofeina din cafea poate ajuta la controlul miscarii la persoanele cu Parkinson, conform unui studiu din 2012.

Rezultatele unei metaanalize din 2017 au sugerat o legatura intre consumul de cafea si un risc mai mic de boala Parkinson, chiar si in randul persoanelor care fumeaza. Aceasta echipa a descoperit de asemenea, ca persoanele care beau cafea pot fi mai putin susceptibile sa experimenteze depresie si afectiuni cognitive, cum ar fi Alzheimer. A fost insuficienta de probe pentru a demonstra ca consumul de cafea decofeinizata ar ajuta totodata la prevenirea bolii Parkinson.

  1. Cafea si sanatate cardiaca

Un studiu din 2012 a concluzionat ca consumul de cafea cu moderatie sau consumul a aproximativ doua portii de 8 uncii pe zi, poate proteja impotriva insuficientei cardiace. Persoanele care beau cantitati moderate de cafea in fiecare zi aveau un risc cu 11% mai mic de insuficienta cardiaca decat cei care nu au facut-o.

Un studiu din anul 2017 a aratat ca consumul de cofeina poate avea cel putin un beneficiu mic pentru sanatatea cardiovasculara, inclusiv tensiunea arteriala. Unele studii au gasit insa, niveluri mai mari de lipide din sange (grasimi) si colesterol la persoanele care au consumat mai multa cafea.

Exista riscuri?

Consumul prea mult de cafea poate avea si unele efecte adverse Sursa de incredere. In sectiunile de mai jos, acoperim unele dintre aceste riscuri.

Fracturi osoase

Unele studii au descoperit ca femeile care beau multa cafea pot avea un risc mai mare de fracturi osoase. Pe de alta parte, barbatii cu un aport mai mare de cafea par sa aiba un risc putin mai mic.

Riscuri pentru femeile gravide

Cercetatorii au adaugat ca consumul de cafea nu poate fi sigur in timpul sarcinii. De fapt, exista unele dovezi care sugereaza o legatura intre consumul ridicat de cafea si pierderea sarcinii, o greutate scazuta la nastere si nasterea prematura.

Endometrioza

Poate exista un risc mai mare de endometrioza in randul femeilor care beau cafea, dar nu exista suficiente dovezi care sa confirme o astfel de legatura.

Anxietate

Consumul de cantitati mari de cafeina poate creste riscul de anxietate, in special in randul persoanelor cu tulburare de panica sau tulburari de anxietate sociala. Mai putin frecvent, poate declansa manie si psihoza la cei sensibili.

Sanatate mentala

Un studiu din 2016 a ajuns la concluzia ca un aport mare de cofeina in adolescenta poate duce la modificari permanente ale creierului. Oamenii de stiinta din spatele studiului si-au exprimat ingrijorarea ca acest lucru ar putea creste riscul afectiunilor legate de anxietate la varsta adulta.

Share Button

Leave a Comment