De ce sarbatorim Craciunul pe 25 decembrie?

De ce sarbatorim Craciunul pe 25 decembrie?

divisima.com

Pentru primele trei secole ale bisericii, Craciunul nu a fost in decembrie sau in calendar.

Este foarte greu pentru noi,  sa ne imaginam ca Maria si Iosif  nu au fost la Betleem inconjurati de zapada, insa unele surse sugereaza ca totul s-ar fi intamplat de fapt primavara chiar daca pentru noi pare incredibil.

Dar, pentru primele trei secole ale crestinismului, Craciunul nu a fost in decembrie pe niciun calendar. Ceea ce se pastreaza este totusi traditia bradului impodobit si de aceea noi va sugeram sa alegeti brazi artificiali online prin BraziCraciun.net.

libris.ro

Daca se observa, sarbatoarea nasterii Domnului  a fost de obicei insotita de Epifania (6 ianuarie), una dintre cele mai vechi sarbatori ale bisericii. Unii lideri ai bisericii s-au opus chiar ideii unei sarbatori de nastere. Origen (c.185-c.254) a predicat ca ar fi gresit sa-L cinstim pe Hristos in acelasi fel in care Faraon si Irod au fost onorati. Zilele de nastere au fost pentru zei pagani.

Nu toti contemporanii lui Origen au fost de acord ca ziua de nastere a lui Hristos nu ar trebui sa fie sarbatorita, iar unii au inceput sa sarbatoreasca la data respectiva (inregistrarile reale au fost de mult timp pierdute). Clement de Alexandria (c.150-c.215) a sugerat data de 20 mai, dar a mentionat ca altii au sustinut 18 aprilie, 19 aprilie si 28 mai. Hippolytus (c.170-c.236) a sustinut 2 ianuarie, 17 noiembrie, noiembrie 20 si 25 martie aveau tot suportul sau.

Un tratat latin scris in jurul anului 243 a sugerat ca 21 martie este data corecta, deoarece se credea ca este data la care Dumnezeu a creat soarele. Polycarp (c.69-c.155) a urmat acelasi rationament pentru a concluziona ca nasterea si botezul lui Hristos au avut loc probabil miercuri, deoarece soarele a fost creat in a patra zi.

Alegerea de 25 decembrie, facuta probabil inca din 273, reflecta o convergenta a preocuparii lui Origen fata de zeii pagani si identificarea bisericii cu fiul lui Dumnezeu si cu soarele ceresc. In 25 decembrie au mai fost gazduite alte doua festivaluri inrudite: natalis solis invicti (nasterea romana a soarelui necontenit) si ziua de nastere a lui Mithras, “Soarele neprihanirii” iranian, a carui personalitate a fost populara pentru soldatii romani.

Solstitiul de iarna, o alta sarbatoare a soarelui, a cazut cu doar cateva zile mai devreme. Vazand ca paganii deja ridicau zeitati cu unele paralele, liderii bisericii au decis sa stabileasca aceasta data si sa introduca o noua sarbatoare.

Crestinii occidentali au sarbatorit pentru prima oara Craciunul pe 25 decembrie in 336, dupa ce imparatul Constantin a declarat crestinismul ca fiind religia favorizata a imperiului. Majoritatea rasaritenilor au adoptat in cele din urma 25 decembrie, sarbatorind nasterea Domnului Hristos la data aceasta. De altfel, biserica occidentala sarbatoarea Epifania pe 6 ianuarie, dar ca data a sosirii Magilor, mai degraba decat ca data a botezului lui Hristos.

Originile pagane ale datei de Craciun, precum si originile pagane pentru multe obiceiuri de Craciun au au alimentat intotdeauna argumente impotriva sarbatorii. “Este doar paganism infasurat cu un val crestin”, argumenteaza unii preoti.

Share Button

Leave a Comment