Cum se face curatarea tencuielii decorative?

Cum se face curatarea tencuielii decorative?

divisima.com

Cum se face curatarea tencuielii decorative?
Indepartarea picturilor de pe suprafetele arhitecturale este o latura foarte sensibila a tehnicilor de restaurare. In primul rand, indepartarea acestor picturi, sterge in totalitate “inregistrarea” istorica care putea fi vizibila inainte.

In al doilea rand, daunele fizice care pot aparea la nivelul materialului de la interior, pot fi cauzate si de cele mai multe ori chiar sunt cauzate de diferiti agenti de curatare sau de sculele pe care restauratorii le folosesc in acest proces. Poti gasi tencuiala decorativa Duraziv cu kauciuc, pe Adrenco.ro!

In ceea ce priveste curatarea tencuielii decorative, nu conteaza cat de usor se lucreaza, indepartarea picturilor cu scule conservatoare, duce inevitabil la degradarea suprafetelor pe care aceste picturi sunt prezente.

Lasarea suprafetelor exact asa cum sunt, fara a le modifica, reprezinta de fapt cea mai buna metoda de prezervare a acestora. Raul cauzat straturilor decorative de la interior prin daune de natura mecanica, contrabalanseaza puternic eventualele beneficii ale restaurarilor estetice.

Cu toate astea, straturile excesive de vopsea se aduna in timp si pot obstructiona detaliile fine ale tencuielii decorative, transformand cel mai fin ornament intr-un lucru sec, aproape fara valoare, de foarte mic interes pentru un cunoscator care il priveste.

Indepartarea vopselei poate revigora suprafata, dezvaluind vederii noastre detalii incredibile de virtuozitate tehnica si pot re-aprinde metaforic vorbind, atat publicul privitor cat si interesul scolastic pentru elementele decorative de interior.

Din punctul de vedere al conservarilor de tip interventionist, trebuie sa se ia in calcul atat beneficiile cat si riscurile unor astfel de interventii.

libris.ro

Cresterea umezelii in timp, in straturile de tencuiala decorativa, poate duce la ruginirea elementelor de metal prezente (armaturile feroase) si la posibile atacuri fungice ale materialelor organice (in special mucegaiul). In astfel de cazuri, indepartarea stratului de vopsea poate fi esential pentru a opri rata de degradare (de descompunere) si pentru a reduce riscurile distrugerii stratului de tencuiala.

Inainte de a trece la efectuarea unui astfel de proces, este esentiala implementarea unui program de inregistrare a lucrarilor initiale, fie prin fotografiere sau filmare, precum si analiza microscopica a picturii in sine.

O mica sectiune destul de groasa a stratului de vopsea (a picturii) trebuie retinuta intr-o zona apropiata lucrarii originale, pentru referinte viitoare dar si pentru investigatii in restaurarile ulterioare.

Acolo unde atacul sarii este in mod particular sever, se recomanda o analiza a procentajului de sare prezent in material, inainte de indepartarea vopselei. Intr-un anumit caz, indepartarea picturilor de pe o zona tencuita din secolul al XVII-lea, a dus la cristalizarea instantanee a sarii de la interior, degradand complet lucrarea respectiva.

Rezultatul a fost eroziunea rapida a suprafetelor tencuite si pierderea irecuperabila a acestor tencuieli.

Acolo unde se efectueaza indepartarea straturilor de vopsea, folosirea clorurii de metilena (methylene chloride) este controlabila si este foarte eficienta pe invelisurile organice, asa cum ar fi vopselurile pe baza de uleiuri, lasand ipsosul si tencuielile de gips, practic nealterate de acest proces (nealterate din punct de vedere chimic).
Lichidul transparent si ceara de ingrosare incorporate in acesti agenti de curatare, nu obstructioneaza mana de lucru, permitand persoanei care duce munca de conservare sa lucreze cu cea mai mare grija posibila.

Share Button

Leave a Comment