Cum pot fi clasificate probioticele si care sunt avantajele lor

Cum pot fi clasificate probioticele si care sunt avantajele lor

Cum pot fi clasificate probioticele si care sunt avantajele lor

Probioticele sunt microorganisme vii, benefice, despre care se spune ca afecteaza pozitiv functiile corporale. Le poti imparti in urmatoarele patru grupuri:

 • Alimente probiotice: alimente care contin in mod natural tulpini probiotice de bacterii (de exemplu kefir, usturoi, iaurt, kombucha, kimchi);
 • Alimente functionale: alimente la care s-au adaugat tulpini bacteriene pentru a obtine un efect pozitiv asupra sanatatii (de exemplu, sucuri de fructe sau smoothie cu probiotice);
 • Suplimente: capsule si pulberi cu culturi bacteriene probiotice;
 • Cosmetice: produse cosmetice intarite cu microorganisme probiotice;

Pe langa probiotice, exista si prebiotice si sinbiotice. Prebioticele sunt substante indigestibile care cresc numarul bacteriilor bune, dar fara a contine bacterii vii. Sinbioticele sunt o combinatie de probiotice si prebiotice. Pentru a cumpara probioticul cel mai bun din tara, accesati linkul.

Cercetarile facute pe probiotice sunt inca la inceput de drum. Cu toate acestea, primele indicii ale efectelor asupra sanatatii derivate din cercetari sunt urmatoarele:

divisima.com
 • Greutate corporala : aport redus de calorii, satietate crescuta, scaderea apetitului si pierderea in greutate;
 • Psihicul: scaderea depresiei si anxietatii si starea de spirit imbunatatita;
 • Intoleranta la lactoza : tolerabilitate imbunatatita a lactozei;
 • Sindromul de colon iritabil : ameliorarea simptomelor precum dureri abdominale, diaree si flatulenta si compozitia imbunatatita a microbiomului;
 • Diaree: risc de diaree redus si durata mai scurta a bolii;
 • Boala cardiovasculara: risc redus de aparitie a bolilor cardiovasculare, risc mai mic de diabet zaharat de tip II, niveluri mai scazute ale lipidelor din sange, markeri inflamatori mai mici;
 • Sistemul imunitar: risc redus de infectie in bolile respiratorii;
 • Alergii: cresterea calitatii vietii si simptome mai scazute ale mai multor tipuri de alergii.

Probioticele te ajuta sa slabesti?

Rezultatele studiului asupra efectului probioticelor asupra greutatii corporale nu sunt consistente inca. Studiile initiale sugereaza ca probioticele afecteaza in mod pozitiv flora intestinala si astfel apare reducerea greutatii si eliminarea depozitelor de grasime. In acelasi timp, probioticele ar putea reduce permeabilitatea intestinului, combatand astfel inflamatia si crescand satietatea.

Cu toate acestea, se stie ca probioticele au efect de reducere a greutatii si depind puternic de tulpinile bacteriene utilizate. Nu orice probiotic si nu fiecare amestec de tulpini functioneaza la fel.

Bacteriile din intestinul nostru (microbiomul) comunica cu sistemul nostru nervos si creierul nostru. Aceasta comunicare are loc prin nervi, hormoni si celule imune. Aceasta cale de comunicare se mai numeste si axa creierului microbiom-intestinal. Prin urmare, printr-o influenta pozitiva asupra florei intestinale, speram, de asemenea, un efect favorabil asupra psihicului. Probioticele au redus semnificativ simptomele precum anxietatea si depresia in primul studiu controlat. Aceste efecte trebuie acum confirmate in studii mai mari. In plus, ramane de vazut care tulpini bacteriene au cele mai bune efecte asupra sanatatii mintale.

Lactoza (zaharul din lapte) se gaseste in multe produse lactate si nu este tolerata de multe persoane. Cele mai importante simptome de intoleranta la lactoza sunt crampele abdominale, flatulenta si diarea. Pentru a preveni simptomele, enzima lactaza care divizeaza lactoza este luata in prezent sub forma de tableta. Pe langa alimentele din ce in ce mai populare fara lactoza, probioticele sunt considerate tot mai mult ca o optiune de tratament.

 

Share Button

Leave a Comment