Cum evitam mulsul in gol?

Cum evitam mulsul in gol?

Cum evitam mulsul in gol?Atunci cand detinem o ferma de vacute este foarte important sa ne ocupam de aceasta in cele mai mici detalii. Sanatatea vacutelor este foarte importanta pentru buna desfasurare a proceselor de productie.

Uneori insa, in incercarea de a avea o productie cat mai mare unii dintre antreprenori fac compromisuri care uneori pot conduce catre o functionare defectuoasa a proceselor de colectare a laptelui. De aceea, ei folosesc tehnologia mecanizata, in speta acele aparate de muls vaci, la o capacitate mult mai mare decat este prevazuta in mod normal pentru functionare corecta.

Atunci cand sunt folosite aparate de muls vaci, trebuie luat in calcul si fenomenul supramulsului sau cel al mulgerii in gol. Ce este supramulsul? Supramulsul este fenomenul prin care, dupa ce se realizeaza procesul de mulgere, aparatul de muls vaci care creaza vacuum continua sa aplice presiune mameloanelor in scopul colectarii laptelui.

Supramulsul poate cauza leziuni la nivelul mameloanelor datorita suctiunii care se aplica acestora. Procesul se poate transforma intr-unul dureros pentru vacuta care nu are capacitatea de a exprima ceea ce simte la nivel de traire fizica. Supramulsul se verifica prin palpare si este mult mai posibil sa apara in cazul mulgerii utilizand aparate de muls vaci, decat in cazul mulgerii normale, manuale. Cauza principala a mulsului in gol are la baza neatentia operatorului care supravegheaza instalatia de muls, cel care ar trebui sa stie cand este indicat ca aparatul sa fie oprit.

Oprirea echipamentului trebuie sa se faca in momentul in care se observa diferenta de debit in ceea ce priveste colectarea laptelui. In momentul in care laptele nu mai este prezent in uger, atunci se poate produce o inflamare la nivelul peretilor acestuia, laptele actionand practic precum o patura intre acestia. Ca si exemplu, ganditi-va la fenomenul de foame, si la durerile pe care le resimtim noi in stomac, atunci cand peretii acestuia sunt supusi fenomenului de frecare. Acelasi lucru se intampla si in cazul vacutelor, in absenta laptelui secretat.

Colectarea laptelui trebuie sa se faca natural si cat mai lejer. Exista pe de alta parta si cealalta extrema, in speta mulgerea deficitara, atunci cand laptele ramane in ugere si nu este scos in mod corect si in timp util. Acest lucru poate conduce catre mamita, afectiune similara cu cea a tinerelor mame care nu isi pot scoate surplusul de lapte dupa alaptare (mastita) Aceasta inseamna ca laptele ramane pe canalele pe care acesta circula si le poate bloca, ceea ce conduce ulterior catre adevarate infectii.

In cazul vacutelor acest fenomen este cu atat mai deficitar, cu cat acestea nu pot exprima in mod clar ceea ce simt sau cum simt. Aceste fenomene trebuie depistate in timp util astfel incat sa nu conduca la afectiuni mai grave, care sa se transforme in probleme iremediabile. Controalele periodice si analizele efectuate de catre un medic veterinar, pot preintampina anumite probleme ce se pot ivi in timp.

libris.ro

Colectarea laptelui nu este un procedeu dificil si nu ar trebui sa fie nici costisitor. Cu toate acestea insa, ca administratori ai unei ferme de vaci trebuie sa ne ingrijim in permanenta de confortul vacutelor noastre si de sanatatea constanta a acestora. Verificarea permanenta a ugerelor si mameloanelor, dar si mentinerea unei igiene corespunzatoare a acestora reprezinta parametrii de plecare pentru a obtine un lapte bun si sanatos.

Pentru a spori procesul de colectare a laptelui, site-ul www.mulgatoare-vaci.blogspot.com ne sta la dispozitie cu cele mai bune oferte in ceea ce priveste aparatele de muls si mulgatoarele necesare, dar si cu informatiile de natura tehnica in ceea ce priveste utilizarea acestora.

Alte stiri actuale :

1. Siguranţa alimentului versus ruinarea fermierilor
2. După «caramelizarea» pâinii urmează «albirea» laptelui
3. Cât de conform este laptele vândut în magazinele din judeţul Cluj?
4. Laptele şi brînzeturile din pieţe, mai scumpe cu 20%
5. Taranii care produc lapte cu multi germeni, fortati sa fabrice branzeturi fine. De ce il arunca
6. Laptele, reglementat de UE: Taranii nu-l mai pot vinde neprelucrat, decat daca abia a fost muls

Share Button

Leave a Comment