Cum distingem cristalele de sticla sau sintetice de cele naturale?

Cum distingem cristalele de sticla sau sintetice de cele naturale?

cum-distingem-cristalele-de-sticla-sau-sintetice-de-cele-naturaleOrice cristal se poate trata sau imita, procedeele de imitare ale mineralelor au atins cote de performanta foarte inalte. Uneori chiar si multor specialisti le este foarte greu sa determine daca o piatra semipretioasa este veritabila sau este imitatie. 

Pentru stabilirea autenticitatii sunt necesare numeroase cunostinte de specialitate si totodata instrumente specifice.
Cumparatorii obisnuiti pot fi foarte usor pacaliti si dezinformati de vanzatori, mai ales daca criteriile de baza dupa care se ghideaza sunt cele estetice, adica frumusetea si culoarea cristalului.

Cumparatorilor li se prezinta un cristal de sinteza ca fiind autentic, acesta fiind din pacate cel mai de nedorit, sau acestia pot achizitiona un cristal semipretios de mai mica valoare, valoarea de fapt fiind alta, mult mai valoroasa, acestea putand semana perfect. In ultima situatie nu este vorba de un fals, ceea ce este destul de imbucurator, dar s-a platit foarte scump un cristal mult mai ieftin.

Fata de cristalele din sticla sau sintetice, cele naturale, daca sunt privite in lumina, au fisuri, incluziuni straine, bule de gaz sau lichid, etc. Cristalele contrafacute sunt intotdeauna perfect transparente si fara impuritati.

Pretul de obicei este primul indiciu, si anume, imitatiile sunt mult mai ieftine. Greutatea este un alt indiciu important, cele din materiale plastice sunt mult mai usoare. Cele realizate din sticla au aceeasi greutate ca si cristale semipretioase naturale. In acest caz, temperatura lor ne poate ajuta, in sensul ca putem determina pe baza acesteia care dintre cristale sunt originale si care sunt imitatii din sticla.

Sticla se incalzeste usor in palma, pe cand cristalul natural se incalzeste mult mai greu. Uniformitatea este de asemenea importanta, intr-un sirag, margelele semipretioase naturale sunt foarte rar identice, in schimb cele sintetice sunt mult mai uniforme.

Exista numeroase cristale de sinteza care sunt totusi, considerate geme, cele mai cunoscute fiind piatra lunii si piatra soarelui. Acestea in varianta naturala sunt varietati ale feldspatului, imitarea lor facindu-se cu sticla.
Prima dintre acestea, opalitul sau piatra lunii, reprezinta denumiri pentru a defini sticla sintetica, folosita in industria bijuteriilor.

divisima.com

Aceasta sticla sintetica are o rezistenta mult mai scazuta la zgarieturi si este casanta, dar din punct de vedere al prezentarii si al finisajului este practic identica cu orice cristal autentic. In functie de unghiul din care este privita, aceasta are o stralucire extrem de puternica, aparent transparenta, bleu sau roz, cand este opusa majoritatii culorilor, dar care are o tenta galbuie in fata unui fundal alb.

Centrul acesteia are mici incluziuni si este semi-opac. Pe langa pasta de sticla, aceasta piatra a lunii se mai imita si cu cristal de stanca tratat termic.

A doua, piatra soarelui care poate fi albastra, verde sau maro, in functie de culoarea avuta de sticla care este folosita, reprezinta o piatra sintetica, creata in laborator. Sticla este tratata fizic si chimic, cu o flacara saraca in oxigen, in care se adauga particule de cupru minuscule.

libris.ro

Dupa ce se raceste, cuprul din componenta, care este distribuit uniform, reflecta lumina prin sticla transparenta inconjuratoare. Practic aceste puncte aurii sunt cele care deosebesc originalul de imitatie.

Share Button

Leave a Comment