Cum alegem cele mai potrivite componente PC?

Cum alegem cele mai potrivite componente PC?

Cum alegem cele mai potrivite componente PC?

Când vine vorba de cumpărarea unui calculator online sau dintr-un magazin obişnuit, doritorii se împart în trei mari tabere: prima este formată din indivizii cu bani care îşi permit să achiziţioneze sisteme scumpe, de brand, a doua este reprezentată de debutanţi, care aleg cel mai simplu şi ieftin sistem de pe rafturile magazinelor, iar din a treia fac parte pasionaţii de hardware.

Aceştia din urmă, fiind experţi în ale IT-ului, îşi asamblează singuri calculatoarele şi îşi selectează componentele cu mare grijă. De altfel, ei şi sunt care au de câştigat, atât prin prisma costurilor finale, cât şi prin calitatea, performanţele şi fiabilitatea sistemului.

Dacă vă regăsiţi în cea de-a treia categorie, vă oferim un ghid de actualitate în selectarea componentelor PC optime pentru o configuraţie potrivită necesităţilor şi posibilităţilor dumneavoastră.

libris.ro

Alegerea principalelor componente ale unui calculator

Să începem cu placa de bază – este o componentă hardware complexă, ce asigură interconectarea tuturor elementelor unui computer, astfel încât acestea să funcţioneze ca un tot întreg.

Urmează o altă piesă importantă – procesorul, considerat „creierul” calculatorului. Are rolul de a coordona celelalte componente, de a repartiza fiecăreia sarcini, de a monitoriza şi verifica execuţia comenzilor recepţionate.

Anume procesorul este responsabil de viteza de prelucrare a informaţiilor (proceselor), aplicaţiilor (ajutat bineînţeles de memoria RAM). Procesorul are neaparată nevoie de un cooler, pentru răcire. Dat fiind faptul, că nu toate procesoarele se încing la fel în condiții similare de exploatare, acesta trebuie „dimensionat” în dependenţă de puterea şi caracteristicile termice ale procesorului.

divisima.com

Al treilea cel mai important lucru ar fi memoria RAM. Este punctul de tranzit al tuturor datelor ce urmează a fi prelucrate de către procesor. Datorită ei, componentele calculatorului acţionează corespunzător. Dacă nu ar fi acest „intermediar”, totul ar fi rulat extrem de lent.

Când alegeţi memoria RAM, atrageţi atenţie asupra tipului de memorie, frecvenţei şi capacităţii de stocare a acesteia, deoarece anume aceşti parametri determină în mare parte performanțele unui calculator.

De asemenea, un element foarte important în configuraţia calculatorului este sursa care îl însoţeşte. Sunt foarte multe persoane care nu se orienteaza spre o sursă de calitate, iar apoi se plâng că le merge greu PC-ul. Este piesa care face legătura cu exteriorul, ea coboară tensiunea alternativă de la reţeaua electrică, la valori necesare pentru a rula în condiţii optime un computer. O sursă bună este baza unui PC fiabil.

Hard disk–ul este componenta care stochează toate informaţiile de pe PC. Alegeţi capacitatea acestuia reieşind din propriile necesităţi. Ar fi cazul să menţionăm şi unitatea optică, care poate fi CD sau DVD/RW. Acestea pot doar citi datele stocate sau le pot citi, scrie şi re-scrie pe suportul optic.

La piesele de bază ale unui calculator, se mai adaugă tastatura, monitorul şi mouse-ul. Ca şi în cazul oricărui produs pe care planificaţi să îl achiziționaţi, bugetul este cel care vă va ghida mai departe. Însă pentru a putea beneficia din plin de performanțele unui PC bun nu merită să economisiţi!

Share Button

Leave a Comment