Cum a fost vazuta blana naturala in vestimentatie de-a lungul timpului?

Cum a fost vazuta blana naturala in vestimentatie de-a lungul timpului?

Cum a fost vazuta blana naturala in vestimentatie de-a lungul timpului?

Imbracamintea din blana este facuta de fapt din piele cu tot cu blana. Blanaeste una dintre cele mai vechi forme de imbracaminte si se crede ca a fost folosit pe scara larga ca hominizi, care s-au extins mai intai in afara Africii.

Unii vad blana ca fiind luxoasa si calda; totusi, altii o resping din cauza credintelor morale. Termenul “blana” este adesea folosit pentru a se referi la o haina, o invelitoare sau un sal facut din blana animalelor.

Exista controverse cu privire la purtarea blanurilor, din cauza preocuparilor legate de cruzimea asupra animalelor.  In trecut erau folosite insertii de blana naturala si pe rochii de ocazie.

Cele mai populare tipuri de blanuri din anii 1960 (cunoscute sub denumirea de blana de lux) erau nurca blonda, vulpea argintie si vulpea rosie. Acestea au fost in principal cumparate de catre cei bogati. Cei care nu si-au putut permite acest lucru purtau piele de lup, de miel persan sau muskrat.

Era obisnuit ca doamnele sa poarte o palarie potrivita. Cu toate acestea, in anii 1950, un tip de blana must have a fost blana de mutatie (culori naturale) si gulere de blana facute de obicei din blana de miel, de Astrahan si de nurca. Pana in prezent, unii oameni considera ca blana este o tendinta si o poarta.

Blana este, in general, considerata a fi printre primele materiale folosite pentru imbracaminte si decorarea corporala. Data exacta in care blanurile au fost folosite pentru imbracaminte este dezbatuta. Se stie ca mai multe specii de hominizi, inclusiv Homo sapiens si Homo neanderthalensis, au folosit imbracaminte de blana.

Blana este inca purtata in cele mai blande si reci climate din intreaga lume, datorita caldurii sale superioare si durabilitatii. Din perioada in care nu se faceau schimburi, pana la dezvoltarea alternativelor moderne de imbracaminte, imbracamintea de blana era populara in Canada in timpul iernii reci. Inventia de textile sintetice ieftin pentru imbracaminte izolatoare a dus la imbracamintea de blana care nu se incadreaza in moda.

libris.ro

Blana este inca folosit de persoanele indigene si de societatile dezvoltate, datorita disponibilitatii si proprietatilor superioare de izolare. Popoarele inuite ale Arcticii s-au bazat pe blanuri pentru cea mai mare parte a imbracamintei lor si, de asemenea, blana face parte din imbracamintea traditionala din Rusia, Ucraina, Iugoslavia, Scandinavia si Japonia.

De asemenea, uneori, este asociata cu o experienta glamour. Un numar de consumatori si designeri – in special designerul britanic de moda si activistul pentru drepturile animalelor, Stella McCartney – o resping din cauza credintelor morale si a cruzimii percepute fata de animale.

Blanurile de animale folosite in articole de imbracaminte si ornamente pot fi vopsite in culori stralucitoare sau cu modele, adesea pentru a imita pielea exotica de animale: in mod alternativ, ele pot ramane modelul si culoarea originala.

divisima.com

Campaniile impotriva blanii au atins un varf in anii 1980 si 1990, cu participarea numeroaselor celebritati. Imbracamintea din blana a devenit punctul central al boicotului in opinia ca este cruda si inutila. PETA si alte organizatii pentru drepturile animalelor, celebritati si etici care luptau pentru  pentru drepturile animalelor, au atras atentia asupra purtarii blanurilor naturale.

 

 

Share Button

Leave a Comment