Civilizatia misterioasa a olmecilor

Civilizatia misterioasa a olmecilor

Civilizatia misterioasa a olmecilor

divisima.com

Mexicul este, probabil, cel mai cunoscut, arheologic vorbind, ca origine a civilizatiei aztece. Cu toate acestea, inainte de sosirea aztecilor, o alta civilizatie sofisticata, olmecii, au condus regiunea aproape 1000 de ani.

Desi culturi pre-olmece existau deja in regiune, olmecii au fost numiti Madre Cultura, adică “cultura mama”, a Americii Centrale. Cu alte cuvinte, multe dintre caracteristicile distinctive ale civilizatiilor ulterioare din America Centrala pot fi urmarite pana la olmeci. Deci, cine erau olmecii, si cum era cultura lor?

Civilizația Olmeca a inflorit între 1200 î.Hr. si 400 î.Hr., o era cunoscuta sub numele de Perioada Formativa a Americii Centrale. Site-uri care contin urme ale civilizatiei Olmec se gasesc in principal pe coasta de sud a Golfului Mexic, in special in statele din Veracruz si Tabasco. Desi olmecii aveau un sistem de scriere, doar cateva dintre inscriptiile lor sunt accesibile arheologilor in prezent. Mai mult decat atat, nu este suficient script olmec continuu pentru ca arheologii sa descifreze limbajul. Ca urmare, o mare parte din ceea ce stim despre civilizatia olmec depinde de dovezile arheologice.

libris.ro

Pentru inceput, olmecii au lasat in urma o mare parte din opera din arta lor. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt, fara indoiala, asa-numitele “capete colosale”. Aceste reprezentari ale capetelor umane sunt sculptate din bolovani de bazalt, si in prezent, cel putin saptesprezece de astfel de obiecte au fost gasite.

Capetele colosale masoara intre unu si trei metri inaltime, si par sa reprezinte un subiect comun, si anume barbati maturi cu obrajii grasi, nasuri plate si ochii usor incrucisati. De altfel, astfel de caracteristici fizice sunt inca comune printre oamenii din Veracruz si Tabasco, indicand faptul ca capetele colosale pot fi reprezentari ale olmecilor.

Civilizatia misterioasa a olmecilor

Avand in vedere cantitatea de resurse necesare pentru a produce astfel de obiecte, se poate specula ca aceste capete descriu elitele olmece sau conducatorii, si au fost folosite ca simbol al puterii, poate ca si capetele colosale Jayavarman VII la Angkor Thom in Cambodgia.

In plus, olmecii au produs si versiuni in miniatura ale acestor capete gigantice. Un astfel de obiect este o “masca de piatra”, in Muzeul Britanic. Spre deosebire de capetele colosale, această masca, care este fabricata din serpentin, are doar 13 cm. Aceasta masca are caracteristici faciale similare cu capetele colosale.

Desi astfel de caracteristici pot fi vazute la urmasii olmecilor, unii cercetatori au speculat ca masca a reprezentat un african, un chinez sau chiar un chip mediteranean. Masca are si patru gauri pe partea din fata, speculat ca ar reprezenta cele patru puncte cardinale ale busolei. Intrucat domnitorul Olmec a fost considerat a fi cea mai importanta axa in centrul lumii, s-a sugerat ca masca a reprezentat un conducator olmec.

In plus, exista numeroase gauri circulare pe fata, care indica faptul ca piercing-uri de fata si dopurile au fost folosite de catre olmeci. Din cauza lipsei de schelete olmece (au fost dizolvate de catre solul acid), aceasta masca poate fi cel mai aproape de felul in care aratau olmecii.

Prin 400 i.Hr., olmecii au disparut misterios, cauza este inca necunoscuta. Desi olmecii au fost redescoperiti de arheologi relativ recent, adica dupa al Doilea Razboi Mondial, au fost o civilizatie uitata. La urma urmei, cuvantul olmeci in sine (adica “oameni de cauciuc”) poate fi gasit in limba azteca.

Se pare ca “mesoamericane ballgame”, care a fost observata de catre spanioli, cand au intalnit aztecii, a fost inventat de olmeci. In acest joc era implicata utilizarea unei mingi de cauciuc, acest lucru poate fi motivul pentru care olmecii au fost numiti ca atare de catre azteci.

Acest ballgame si mai multe alte caracteristici ale civilizației Olmec pot fi gasite in civilizatiile ulterioare din America Centrala. Astfel, olmecii au avut o cantitate considerabila de influenta asupra acestor culturi mai tarziu. Deoarece se stie atat de putin despre olmeci astazi, ar fi nevoie de mult mai multa munca si cercetare pentru a obtine o mai bună intelegere si apreciere a importantei lor pentru reusita societatilor din America Centrala.

Share Button

Leave a Comment