Cele mai eficiente procesoare pentru workstation in 2017

Cele mai eficiente procesoare pentru workstation in 2017

Cele mai eficiente procesoare pentru workstation in 2017

Cateodata tot ce ai nevoie, este puterea bruta de la procesor. Chiar daca faci rendering, compute, encriptare/decriptare, performanta bruta a procesorului este tot ceea ce conteaza. Cauti un magazin calculatoare refurbished? Intra pe website-ul PreturiBune.ro si vei gasi cele mai tentante oferte.

Aici se termina lumea procesoarelor desktop high end si incepe cea a procesoarelor de workstation, acestea din urma avand un numar de core-uri (inimi) mult mai mare si fiind deci mult mai performante in aplicatiile care folosesc cat mai multe core-uri.

Pe de alta parte, procesoarele de workstation foarte puternice sunt si foarte scumpe, high-end-urile de workstation depasind lejer 1000 de dolari sau cel putin asta era situatia pana acum. In momentul de fata, a aparut deja Ryzen R7 1800x, un procesor cu un pret de 500 de dolari, egal ca performanta cu i7 6900k de 1089 de dolari, uneori chiar si depasind acest monstru de la Intel.

libris.ro

Daca tot ce va doriti este productivitatea, acest procesor este un must-have, pur si simplu nu se poate refuza o astfel de oferta si cei de la AMD sunt constienti de acest lucru. Practic, prin lansarile recente, cei de la AMD au tintit special piata de procesoare workstation, acolo unde Intel era rege si dicta trend-ul in ultimii 8-10 ani.

Daca ai foarte multi clienti si trebuie sa termini task-urile cat mai repede pentru acestia, un astfel de procesor este vital. Nu mai vorbim ca si pe partea de gaming AMD este cu foarte putin in urma Intel, fiind depasit cu 10% ca si performanta, de procesoarele Intel quad-core, strict dedicate pentru gaming.

O data cu aceasta lansare, putem spune ca procesorul de workstation al anului 2017, este cu siguranta Amd Ryzen R7 1800x. In softurile care scaleaza bine cu un numar cat mai mare de core-uri si thread-uri pur si simplu acest procesor nu are concurenta, pentru pretul cerut.

Cu cele 8 core-uri reale ale sale si frecvente de 3.6ghz (frecventa de baza) si pana la 4.0 (frecventa in modul boost/turbo), acesta egaleaza in performanta si uneori chiar si depaseste, I7 6900k de la intel, dar la jumatate de pret: 499$ vs. 1089$.

divisima.com

Memoria pentru workstation.

Unul dintre dezavantajele Ryzen 7 (da, are si ceva dezavantaje), este ca memoria functioneaza doar cu un controller dual chanell, nu quad-channel ca in cazul procesoarelor de workstation de la Intel. Uneori, workstation-urile au nevoie de o latime cat mai mare de banda a memoriei, dar diferentele de performanta nu vor fi foarte mari, nici in  acest caz.

Cu toate astea, daca ai absolut nevoie de performanta unui Ryzen R7 1800x, dar vrei sa folosesti mai mult de 64 gb de Ram si sa ai la dispozitie mai multe lane-uri PCIe (mai mult de 16), singura optiune pentru tine ramane Intel I7 6900k. Desi in momentul de fata procesorul costa peste 1000 de dolari, exista semnale ca cei de la Intel intentioneaza sa reduca semnificativ preturile acestei game de procesoare, pentru a putea concura cu succes noile procesoare de la AMD.

Share Button

Leave a Comment