Ce sunt statiile totale?

Ce sunt statiile totale?

divisima.com

echipamente
Statiile totale intra la categoria echipamente masurare si se numesc si statie inteligenta si tahimetru electronic.Aceste statii totale sunt instrumente optice folosite pentru masuratori topografie. O statie totala este o generatie mai noua de aparate ce cuprind si realizari de varf din mecanica fina, optica si electronica.

Conceptia constructiva pentru un tahimetru reuneste pentru o unitate portabila de dimensiunea si aspectului teodolitului normal toate componentele care sunt folositoare masurarii cu unde electromagnetice pentru urmatoarele elemente: unghiuri verticale sau orizontale, dinstante reduse sau inclinate, coordonate relative si diferente de nivel.

Coordonatele unui punct care nu este cunoscut pot sa se determine utilizand o statie totala si utilizand drept reper un punct care are coordonate cunoscute.

Aceste doua puncte precum si statia trebuie sa aiba intre ele linii pentru o vizibilitate directa. De asemenea e posibil si ca statia sa nu aiba o vizibilitate directa dar sa aiba si un receptor GNSS.

Unghiurile sau distantele sunt masurate de o statie toatala comparativ cu un punct de interes utilizand triangulatia si trigonometria.

Masurarea unor unghiuri pentru statiile moderne se va face scanand cu o precizie extrema codul de bare care este gravat pe cilindrii de sticla rotativi sau care au discuri din instrumentul respectiv.

Masurarea unor distante utilizeaza principiul triangulatiei emitand un fascicul de lumina spre un punct de interes. Fasciculul care se reflecta va fi interpretat de un calculator aflat in statia totala. Eroarea la care se face masurarea este milimetrica.

In ceea ce priveste aspectele practice elementele unghiulare sau liniare care sunt mentionate mai sus se vor masura intre un punct de statie si un punct vizat si pe baza programului de calcul se vor determina in teren si distantele care vor fi reduse la orizont precum si coordonatele relatice sau si cele absolute pentru punctele ce tin de drumuire sau a celor radiante.

O statie toatala pentru masurare are un centru pentru memorie dar si o memorie exterioara si  serie de programe pentru calculul specific al masuratorilor geodezice care sunt folosite in ridicari topografice.

Datele care se masoara si calculele se memoreaza si se transfera in memoria calculatorului unde utilizand diverse programe pentru prelucrare determina componente grafice care sunt desentate automat cu plotere ce se ataseaza la un calculator.

Folosirea tahimetrelor electronice pentru masuratorile geodezice asigura si obtinerea unor date de teren cu forma digitala si automatizarea proceselor de arhivare, prelucrare si editare in baza de date. Tahimetrele electronice sunt niste instrumente foarte des utilizate pentru masuratori terestre.

Evolutia lor electronica a dus la denumirea lor de statii totale ce prespune masurarea elementelor pentru tahimetru clasic cat si mai multe controale sau calcule ce se pot face direct pe teren precum stocarea datelor in mod automat, a elementelor pentru trasat sau a coordonatelor.

Componentele principale pentru o statie toatala sunt telemetrul, teodolitul, tastatura sau afisajul din microprocesor.

Din punct de vedere constructiv un teodolit electronic are o forma, elemente componente si axe similare cu cele ale unui teodolit clasic. Diferenta cea mai importanta apare in momentul in care sunt construite cercurile gradate si in cazul dispozitivelor de lecturare.

Share Button

Leave a Comment