Ce se intampla cand incarcam o baterie de la un incarcator telefon mai puternic decat cel original?

Ce se intampla cand incarcam o baterie de la un incarcator telefon mai puternic decat cel original?

Ce se intampla cand incarcam o baterie de la un incarcator telefon mai puternic decat cel original?

libris.ro

Cand este vorba despre incarcatoarele de telefon, discutam in proportie de circa 99% din cazuri de incarcatoare care folosesc mufa USB (Micro USB sau mufa Type C la momentul actual) si totodata o tensiune de incarcare standard de 5V, lucru care inseamna ca puteti incarca orice dispozitiv mobil cu orice tip de incarcator telefon, atata timp cat incarcatorul este capabil sa furnizeze suficient amperaj.

In cazul dispozitivelor cu baterii extrem de mari, precum tabletele, daca nu folosim un incarcator destul de puternic s-ar putea sa nu le putem incarca absolut deloc, deoarece amperajul minim necesar incarcarii este mai mare decat cel furnizat de incarcator.

Aceasta situatie se intalneste in special in cazul conectarii tabletelor la portul USB standard dintr-un laptop sau un PC. Daca veti conecta un incarcator extrem de lent la un dispozitiv cu baterie care stie sa se incarce de la un curent  mult mai puternic singurul efect negativ ar fi acela ca se va incarca mult mai lent.

Daca in schimb vom conecta un incarcator rapid la un dispozitiv cu baterie lenta, s-ar putea sa vedem ca aceasta se incarca mult mai repede sau identic, in functie de curentul cerut de electronica de siguranta a bateriei. Daca voltajul furnizat de incarcator se incadreaza in limitele suportate de baterie, aceasta incepe sa traga curent la amperajul necesar, in functie de gradul de incarcare al bateriei.

Deci atata timp cat ambele dispozitive respecta specificatiile standardului de incarcare USB nu trebuie sa va faceti griji in legatura cu voltajul si amperajul care este furnizat de incarcator si cel care este acceptat de baterie.

Incarcarea mult mai rapida a bateriilor moderne fata de puterea furnizata de un incarcator original este posibila in unele cazuri, daca bateria poate permite acest lucru, dar este foarte greu de spus ce efecte pe termen lung au asupra duratei de viata a acumulatorului. Pentru a nu avea probleme de niciun fel se recomanda intotdeauna utilizarea unui incarcator compatibil, adica cel original care se gaseste in pachetul care vine o data cu dispozitivul sau un alt model de la acelasi producator care are garantia ca functioneaza cu dispozitivul.

Bineinteles ca nu doar incarcatorul este foarte important, ci si cablul folosit, pentru ca cele care nu sunt standard, prea lungi sau prea subtiri pot sa se incalzeasca excesiv si se pot topi daca trece prin ele o putere mai mare. Deci este necesar sa folositi intotdeauna cablul original al incarcatorului dispozitivului.

Multi producatori de incarcatoare non-standard sau contrafacute  nu au nicio problema ca sa falsifice logo-urile organismelor care se ocupa de verificarea si  respectarea standardelor de siguranta. De aceea, pretul de achizitie este foarte scazut trebuie sa va dea de gandit si sa va indrepte spre alti producatori mult mai seriosi de incarcatoare si accesorii USB.

divisima.com

Este foarte important sa avem incredere in producatorii buni de pe piata pentru a putea sa evitam copiile ieftine si mai ales de proasta calitate.

Share Button

Leave a Comment