Ce este si ce contine aurul alb?

Ce este si ce contine aurul alb?

Ce este si ce contine aurul alb?

Aurul alb este o alternativa populara la aurul galben , argintul sau platina . Unii prefera culoarea argintie a aurului alb decat culoarea galbena a aurului normal, totusi pot gasi ca argintul este prea moale sau prea usor tins sau costul platinei pentru a fi prohibitiv. In timp ce aurul alb contine cantitati diferite de aur, care este intotdeauna galben, acesta contine, de asemenea, unul sau mai multe metale albe pentru a-i lumina culoarea si a adauga rezistenta si durabilitate.

Cele mai frecvente metale albe care formeaza aliajul de aur alb sunt nichelul, paladiu, platina si mangan. Uneori se adauga cupru, zinc sau argint. Cu toate acestea, cuprul si argintul formeaza oxizi colorati nedoriti in aer sau pe piele, de aceea sunt preferabile alte metale. Puritatea aurului alb este exprimata in karate, la fel ca in cazul aurului galben. Continutul de aur este tipic imprimat in metal (de exemplu, 10K, 18K).

Culoarea aurului alb

divisima.com

Proprietatile aurului alb, inclusiv culoarea sa, depind de compozitia sa. Desi majoritatea oamenilor considera ca aurul alb este un metal alb stralucitor, aceasta culoare provine de fapt din placarea metalelor cu rodiu care se aplica tuturor bijuteriilor din aur alb. Fara acoperirea cu rodiu, aurul alb ar putea fi gri, maroniu sau chiar roz pal.

Un alt invelis care poate fi aplicat este un aliaj de platina. De obicei, platina este aliata cu iridiu, ruteniu sau cobalt pentru a-i creste duritatea. Platina este alba natural. Cu toate acestea, este mai scumpa decat aurul, asa ca poate fi electroplat pe un inel de aur alb pentru a-si imbunatati aspectul fara a creste dramatic pretul.

Aurul alb care contine un procent ridicat de nichel tinde sa fie cel mai apropiat de o culoare alba adevarata. Are un ton ivoriu slab, dar este mult mai alb decat aurul pur. Aurul alb cu nichel nu necesita placare cu rodiu pentru culoare, desi acoperirea poate fi aplicata pentru a reduce incidenta reactiilor cutanate. Aurul alb de paladiu este un alt aliaj puternic care poate fi utilizat fara acoperire. Aurul alb de palladiu are o tenta cenusie slaba. Alte aliaje de aur rezulta in culori suplimentare de aur, inclusiv rosu sau trandafir, albastru si verde.

Alergii la aurul alb

Bijuteriile din aur alb sunt de obicei realizate dintr-un aliaj de aur-paladiu-argint sau aliaj de aur-nichel-cupru-zinc. Cu toate acestea, aproximativ una din opt persoane experimenteaza o reactie la aliajul care contine nichel, de obicei sub forma unei eruptii cutanate, motiv pentru care persoanele respective isi vor vinde cel mai probabil bijuteriile intr-o casa de amanet aur.

Majoritatea producatorilor europeni de bijuterii si unii producatori americani de bijuterii evita aurul alb al nichelului, deoarece aliajele fabricate fara nichel sunt mai putin alergice. Aliajul de nichel este cel mai adesea intalnit in bijuteriile din aur alb mai vechi si in unele inele si pini, unde nichelul produce un aur alb suficient de puternic pentru a rezista la uzura acestor piese de bijuterii.

Mentinerea placarii pe aur alb

Bijuteriile din aur alb care au o placare cu platina sau rodiu, de obicei, nu pot fi redimensionate, deoarece acest lucru ar deteriora acoperirea. Placarea bijuteriilor se va zgaria si se va uzura in timp. Un bijutier poate re-placa obiectul eliminand orice pietre, tamponand metalul, placandu-l si readucand pietrele la setarile lor. Placarea cu rodiu trebuie de obicei inlocuita la fiecare doi ani. Dureaza doar cateva ore pentru a efectua procesul.

Share Button

Leave a Comment