Ce este publicitatea radio?

Ce este publicitatea radio?

libris.ro

Ce este publicitatea radio?
Este de notorietate faptul ca una dintre sursele de venit atat ale televiziunilor, cat si ale radiourilor se refera la spoturile publicitare. Un exemplu de spoturi interesante sunt spoturile radio Alba Iulia. Daca vrei sa auzi cum suna astfel de spoturi radio Alba Iulia, nu ezita sa intri pe www.radiounirea.ro.

Chiar daca multi oameni ar putea vedea radioul ca un mediu mai putin popular in comparatie cu internetul si televiziunea, adevarul este ca radioul inca reuseste sa patrunda in domeniile vietii noastre de zi cu zi interzise altor mijloace media.

Oamenii pot asculta radio in masina, in salile de asteptare, in restaurante sau in magazinele alimentare. Publicitatea radio tinteste publicul printr-o serie de spoturi intre 30 si 60 de secunde, care promoveaza produse si servicii intr-un mod memorabil.

divisima.com

Publicitatea radio se bazeaza pe ideea de creare a unui mediu audio exclusiv si punere a ascultatorului in interiorul acestuia. Un spot radio tipic implica vocea unui artist profesionist. Acesta citeste un text descriptiv pe un fundal de muzica potrivita cu mesajul transmis.

Informatiile importante, cum ar fi numerele de telefon, adresele, adresele URL sau referintele geografice, ar putea fi repetate de mai multe ori pe parcursul spotului. Pe masura ce un spot radio se termina, incepe un altul, procesoul continuand pana cand programul se reia.

O parte din publicitatea radio poate fi foarte elaborata, folosind vocile mai multor actori pentru a „juca” un spot comic scurt sau muzica personalizata pentru a scoate in evidenta partile cele mai importante ale spotului.

Alte forme de publicitate radio, in special cele produse la posturile de radio locale, sunt mult mai simple, DJ-ul sau chiar proprietarul radioului fiind cei care realizeaza inregistrarile de voce pentru spoturi. In functie de marimea postului de radio si de bugetul clientului, talentul de emisie poate fi responsabil pentru productia de publicitate radio. Aceasta ar putea fi realizata si de o agentie de publicitate profesionala pentru a satisface nevoile clientului.

Deoarece managerii de posturi de radio au un numar limitat de minute disponibile pentru publicitate, in timpul unei ore, spoturile radio tind sa dureze aproximativ 30 – 60 de secunde. Un post de radio poate aloca mai multe pauze in timpul unei ore, de obicei, aproximativ 20 de minute dupa varful de ora si 20 de minute inainte de varful orei urmatoare.

In cazul in care exista suficiente spoturi publicitare disponibile, pauze suplimentare de cate zece minute inainte de ora si zece minute dupa ora sunt adaugate. Fiecare pauza poate avea doua sau trei minute alocate pentru spoturi, care pot fi introduse cu un jingle specific postului.

Agentiile de publicitate platesc, in general, pentru numarul rularilor spotului. Un spot radio rulat, in primul rand, in timpul orelor de noapte, poate fi mai ieftin decat un spot similar rulat in timpul orelor de dimineata sau de dupa-amiaza.

Publicitatea radio, in special pentru un post popular cu un emitator puternic, poate fi considerata destul de scumpa, insa numarul de potentiali ascultatori din raza postului este adesea exponential mai mare decat abonatii la ziarele locale sau telespectatorii obisnuiti ai posturilor de televiziune locale.

Share Button

Leave a Comment