Cateva diferente intre SSD si HDD

Cateva diferente intre SSD si HDD

Tehnologia Solid State Drive este una destul de veche. SSD a devenit disponibil pe piata in diferite forme de cateva decenii.

Cele mai vechi dintre acestea s-au bazat pe memoria RAM, fiind utilizate doar pentru cele mai scumpe calculatoare. Tehnologia de gazduire SSD a inceput sa apara in calculatoarele personale dupa 2010.

Ce anume reprezinta SSD?

In primul rand, trebuie sa vedem ceea ce este hard disk-ul obisnuit HDD. Acesta este un set de discuri metalice, care se rotesc in jurul axei. Informatia poate fi inregistrata pe suprafata magnetizata a discurilor, cu ajutorul unui cap mecanic.

Datele sunt stocate prin schimbarea polaritatii elementelor magnetice de pe disc. Practic totul este destul de complicat, dar aceste informatii sunt suficiente pentru a intelege cum functioneaza HDD-urile. Cand vreti sa scrieti ceva pe hard disk, discurile se rotesc, capul se misca, cautand locatia potrivita, iar datele sunt scrise sau citite.

SSD, in comparatie cu HDD nu are piese mecanice, asemanandu-se cu stick-urile obisnuite si avand un tip de memorie NAND pentru stocarea datelor. Acesta memorie ofera o crestere semnificativa a vitezei in comparatie cu HDD-urile mecanice.

Intre HDD si SSD exista cateva diferente majore: timpul rotatiei in jurul axei este valabil numai pentru HDD, la SSD acesta lipseste; timpul de acces la date, viteza SSD fiind mai mare de 100 de ori mai mare ca in cazul HDD; fiabilitatea, multe HDD-uri sunt defectate din cauza deteriorarii mecanice, in acelasi timp, daca vorbim despre media de viata a HDD-urilor este mai ridicata, iar limita de cicluri pentru scriere lipseste; SSD-urile au un numar limitat de cicluri de scriere; alimentarea electrica: SSD-urile consuma cu circa 50% mai putina energie electrica decat un HDD obisnuit si acest fapt permite, spre exemplu, extinderea duratei de functionare a laptopului de la baterie folosind SSD.

libris.ro

Ca utilizator, diferenta pe care o veti putea observa lucrand la calculator este cresterea vitezei.

Pentru a putea prelungi durata de viata a unui SSD va trebui sa urmezi cateva reguli de baza:

– nu trebuie defragmentat SSD-ul, aceasta este inutila pentru Solid State Drive si reduce timpul de functionare.
– sistemul de operare trebuie sa suporte TRIM. Comanda aceasta permite sistemului de operare sa reactioneze cu SSD si ii spune ce blocuri nu sunt folosite. Fara suport pentru aceasta comanda, performanta SSD va scadea.
– SSD nu trebuie umplut la capacitatea maxima, astfel majoritatea producatorilor recomanda lasarea unui spatiu liber de 10-20% din capacitatea sa.
– se pastreaza datele pe un hard disk separat. In ciuda scaderii preturilor pentru un SSD, nu are sens sa pastram fisiere media si alte date pe SSD. Acestea nu au nevoie de viteza mare, iar HDD este mai ieftin, in acelasi timp veti prelungi durata de viata a SSD-urilor.

divisima.com

Puneti mai multa memorie RAM, care este de altfel foarte ieftina. Cu cat veti avea mai multa memorie RAM in calculator, cu atat mai rar sistemul de operare va apela la SSD pentru fisiere, acest lucru extinzand durata de viata a SSD.

Share Button

Leave a Comment